Kezdőlap
Figyelem! Új honlapunk a zrinyiilona.hu domain néven érhető el.

"Tiszteljük az EMBERt,
szeretjük az ÉLETet,
akarjuk a TUDÁSt,
igényeljük a SZABADSÁGot."


VERSENYEREDMÉNYEK
Aktuális versenyek


EGÉSZSÉGNEVELÉS

Étlap

Rendezvények

Ökoiskola

Sportiskola

Továbbtanulási eredmények

Kompetenciamérés

Linkek

 

Diákönkormányzat

Sulirádió

Kedves Szülők és Gyerekek!

Az alábbi információkkal kívánjuk segíteni az eligazodást egészségügyi ellátásunkban:

Iskolaorvos:dr. Szakolczai Annamária
Védőnő: Garamváriné Pezenhoffer Tímea

Iskolapszichológus: Takács Beatrix

Iskolai vizsgálat hetente csütörötkönként 8.00-9.00 között történik
Védőnői fogadóóra: hetente hétfőnként 13.00-14.00-ig

Iskolapszichológus: dec.3. , jan.25., márc. 4., ápr, 19., máj. 31.  8.30 - 10.30 

Iskolai kötelező oltási rend:

6.o.: 
szeptember hónapban MMR -Priorix ( kanyaró-rubeóla-mumsz elleni)
várható oltási reakció 8-10 nap után kiütés, nyirokcsomó duzzanat

A tanév során várható DT (diftéria-tetanusz elleni oltás)
várható oltási reakció: izomfájdalom, láz
teendő: borogatás, lázcsillapítás

8.o.
szeptember hónapban Hepatitisz B ( májgyulladás B típ. elleni)
április hónapban kerül sor a második oltásra.

Vizsgálatok:
2-4-6-8 osztályokat vizsgáljuk, hallásvizsgálat is történik.
Tisztasági vizsgálat:
szeptember-január-április hónapban ill. igény szerint

 

Kérdések és válaszok az újinfluenzáról

és a megelőzésrőloktatási intézmények számára,

a 2009-2010-es tanévre

 

Kell-e számítani az új influenza felbukkanására aziskolánkban?

Az iskoláskorú gyermekek gyakran kapnak el légútifertőzéseket, és az iskolák – mint zárt közösségek – elősegíthetik az influenzagyors terjedését, ahol a gyerekek könnyen terjeszthetik a fertőzést egymásközött, s ezt átadhatják a felnőtteknek is. Az eddigi nemzetközi tapasztalatokszerint az új influenzavírus által okozott legtöbb megbetegedést az 5-24 éveskorosztályból jelentették.

Hogyan tájékozódhatnak az iskolák és a fenntartóikarról, hogy mikor milyen intézkedések javasoltak?

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK), szorosanegyüttműködve az ÁNTSZ területi intézeteivel és a háziorvosokkal, figyelemmelkíséri az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók heti számát, és követi asúlyos lefolyású megbetegedések előfordulását. Követik továbbá a megbetegedésekföldrajzi előfordulásának alakulását, a laboratóriumba beküldött mintákbólkimutatott influenzavírusok jellemzőit is. A területi és országos adatokat hetenteelemzik, és összehasonlítják a korábbi influenzaszezonokban regisztráltadatokkal, így értékelik az aktuális járványügyi helyzetet. Az OEK és a TisztiorvosiSzolgálat járványügyi szakembereinek javaslatai és a meghozott járványügyiintézkedések az aktuális járványügyi helyzeten, a megbetegedések súlyosságán ésa lehetséges társadalmi következmények mérlegelésén alapulnak.

Az influenza földrajziterjedésétől függően az influenza járványügyi helyzete és hatása helyi szintenkülönbözhet attól, amit az ország más részein tapasztalnak, ezért az adottidőben javasolt intézkedések is különbözhetnek területenként.

Az aktuális járványügyi helyzetrőlbővebb információkat a www.oek.hu és a www.antsz.hu weboldalon találhatnak.

Melyek azúj típusú influenza tünetei?

A megbetegedés általában a normálszezonális influenza jellegzetes tüneteivel jár, és szövődmény nélkül, magátólgyógyul. Az influenza hirtelen kezdődik, a leggyakrabban észlelt tünetei: láz,köhögés, torokfájás, orrdugulás, orrfolyás, izomfájdalom, fejfájás, fáradtság,hidegrázás. Esetenként gyomor-bélrendszeri tünetek is előfordulhatnak, pl. hasmenés,hányinger, hányás.

Mennyi abetegség lappangási ideje?

A betegség lappangási ideje általában 1-4nap, de maximum 7 nap.

Mi ateendő, ha a fenti tüneteket észleli magán valaki?

Ha a fenti tünetek jelentkeznek, akkor alegfontosabb teendő, hogy a beteg maradjon otthon. Amennyiben a beteg kockázaticsoportba tartozik, hirtelen rosszabbodni kezd az állapota, vagy szövődményeklépnek fel (pl. néhány napos láztalanság után újból jelentkező, vagy hosszan, 3-4napon túl elhúzódó láz, fülfájás, nehézlégzés), akkor vegye fel a kapcsolatot aháziorvosával vagy a gyermekorvossal, hiszen az orvos dönthet a megfelelőkezelésről és az esetleges kórházi beutalásról.

Kik azok a diákok és a tanárok közül, akik azinfluenza súlyos szövődményeit tekintve fokozott kockázati csoportba tartoznak?

Bárki elkaphatja az influenzát (azegyébként egészséges személyek is), és szövődmények is előfordulhatnak bármelykorosztályban. A szövődmények szempontjából azonban a leginkábbveszélyeztetettek a várandós kismamák, és kortól függetlenül mindazok, akikkrónikus alapbetegségben szenvednek (pl. a tüdőbetegség – beleértve az asztmát is– a nagyfokú elhízás, főleg ha cukorbetegséggel társul, a szívbetegség stb.).

Hogyanlehet megelőzni a megfertőződést, illetve a fertőzés terjedését?

A fertőződésesélye csökkenthető, ha kerülik a szoros érintkezéseket, és betartják azáltalános személyi higiénés szabályokat - különös tekintettel a kézhigiénére, aköhögés-tüsszentés etikettre -, továbbá erre a gyermekeket is megtanítják.

Mit tehetnek a családok, a diákok és az iskolaidolgozók az influenza megelőzése érdekében?

 • Köhögéskor vagy tüsszentéskor tartson zsebkendőt a szája és az orra elé (ha épp nincs kéznél, akkor is inkább a könyökhajlatába, és ne a tenyerébe köhögjön/tüsszentsen). Ezzel megelőzhető, hogy mások elkapják a fertőzést. Javasolt az eldobható papírzsebkendő használata.
 • Használat után a zsebkendőt dobja a szemétgyűjtőbe, vagy ha ez nem lehetséges, akkor az eldobásig lehetőség szerint tartsa egy zárható tasakban.
 • Gyakran mosson kezet meleg vízzel és szappannal, különösen köhögés, tüsszentés, orrfújás és a zsebkendő kidobása után. Ezzel megakadályozhatja, hogy a kezéről a szabad szemmel nem látható kórokozók tárgyakra, felületekre, onnan pedig mások kezére, nyálkahártyájára kerüljenek. Az alkohol-bázisú kézfertőtlenítők is hatékonyak. Ne érintse a szemét, orrát vagy száját a piszkos kezével.
 • Influenzajárvány idején kerülje az egyébként szokásos üdvözlési formákat (kézfogás, puszi), amelyek szintén növelik a megfertőződés kockázatát.
 • Lehetőség szerint kerülje a betegekkel való kontaktust.
 • Rendszeresen tisztítsa meg a gyakran használt tárgyakat, a sok ember által megérintett felületeket (pl. asztal, számítógép billentyűzete stb.).
 • Zárt terekben gondoskodjon a gyakori alapos szellőztetésről.
 • Amennyiben az influenza tüneteit észleli magán, maradjon otthon és tartson távolságot másoktól, ezzel is védve őket a megfertőződéstől.
 • Amennyiben influenzaszerű tünetei vannak, használjon eldobható szájmaszkot olyankor, amikor feltétlenül szükséges a lakását elhagynia, vagy másokkal közeli kontaktusba kerül, esetleg betegvizsgálatra várakozik. Ezzel megelőzheti mások megfertőzését.
 • Járvány esetén lehetőség szerint kerülje a zsúfolt helyeket, különösen a zsúfolt, zárt helyiségeket, a liftek használatát. Ha módja van rá, tartson nagyobb – minimum 1 méter – távolságot más személyektől.

Melyek a megfelelő kézhigiéné alapvető szabályai?

A kézmosás meleg vízzelés szappannal történjék, és legalább 20 másodpercig tartson. Azok az alkoholtartalmú kézfertőtlenítők, amelyek legalább 60%-os alkoholtartalmúak, szinténhatásosak.

Hogyan védekezhetnek az influenza ellen azok avárandós kismamák, akik oktatási intézményben dolgoznak?

Azokra a várandós nőkre, akik oktatási intézménybendolgoznak, ugyanazok az iránymutatások vonatkoznak, mint másokra, beleértve amegelőző intézkedéseket, és azt is, hogy maradjanak otthon, amennyibeninfluenzaszerű tüneteket észlelnek magukon. Ugyanakkor a kismamák fokozottkockázatnak vannak kitéve az influenza szövődményeit tekintve, ezértinfluenzaszerű tünetek esetén javasoljuk, hogy haladéktalanul forduljanakorvoshoz, és mielőbb kezdjék el a vírusszaporodást gátló gyógyszeres kezelést.

Milyen lázcsillapítókat javasolt adni a beteggyermeknek, és hogyan kell ezeket adagolni?

Többféle lázcsillapító gyógyszer kapható vény nélkül agyógyszertárakban, különféle hatóanyag-tartalommal. Ezek a gyógyszerek egyrésztlázcsillapító, másrészt fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek. A szaliciláttartalmú készítmények alkalmazása nem javasolt influenzás gyermekeknek azért,mert egy ritka, de súlyos szövődményt okozhatnak. A gyógyszer kiválasztásakoraz ismert gyógyszerallergiára is figyelemmel kell lenni. Nem gyógyszeres módjais van a lázcsillapításnak, pl. a hűtőfürdő. Javasolt a lázmérést alázcsillapító gyógyszer adásának befejezését követően még legalább 24 óráigrendszeresen elvégezni.

Életben marad-e a vírus a különböző tárgyakfelületén, pl. a számítógép billentyűzetén?

Igen, és az influenzavírus képes terjedni oly módon is, hogyvalaki a kezével továbbítja a különböző tárgyak megfogásával az odatapadtváladékcseppekben található vírust a saját nyálkahártyájára (szemébe, szájába,orrába). A szokásos módszerrel végzett gyakori takarítás elegendő a felületekés tárgyak tisztán tartására, külön fertőtlenítésre nincs szükség.

Mennyi ideig kell a beteg diákoknak vagy iskolaidolgozóknak otthon maradniuk?

A jelenlegi helyzetben a javaslat az, hogy az influenzaszerűtünetekkel megbetegedett gyermek, vagy dolgozó maradjon otthon egészen a lázasállapot megszűnését, illetve a lázcsillapítók szedését követő 24 óra elteltéig.Ha a betegség lefolyása súlyosabb, akkor javasolt a legalább 7 napig tartóotthontartózkodás. Kórházi kezelés esetén a lábadozás hosszabb időt veszigénybe, és a kockázati csoportokba tartozóknál is érdemes legalább egy hétigotthon maradni.

Otthon kell-e maradniuk a beteg gyerek szüleinekis?

Nem feltétlenül, hacsaknem kicsi még a gyermek, vagy a tünetei olyan súlyosak, hogy az orvos ezttanácsolja. A szülőknek azonban javasoljuk, hogy fokozottan figyeljenek a sajátés a testvérek, vagy egyéb családtagok egészségi állapotára, és influenzaszerűtünetek észlelésekor maradjanak ők is otthon a teljes gyógyulásig.Kérdések és válaszok az újinfluenzáról

és a megelőzésrőloktatási intézmények számára,

a 2009-2010-es tanévre

 

Kell-e számítani az új influenza felbukkanására aziskolánkban?

Az iskoláskorú gyermekek gyakran kapnak el légútifertőzéseket, és az iskolák – mint zárt közösségek – elősegíthetik az influenzagyors terjedését, ahol a gyerekek könnyen terjeszthetik a fertőzést egymásközött, s ezt átadhatják a felnőtteknek is. Az eddigi nemzetközi tapasztalatokszerint az új influenzavírus által okozott legtöbb megbetegedést az 5-24 éveskorosztályból jelentették.

Hogyan tájékozódhatnak az iskolák és a fenntartóikarról, hogy mikor milyen intézkedések javasoltak?

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK), szorosanegyüttműködve az ÁNTSZ területi intézeteivel és a háziorvosokkal, figyelemmelkíséri az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók heti számát, és követi asúlyos lefolyású megbetegedések előfordulását. Követik továbbá a megbetegedésekföldrajzi előfordulásának alakulását, a laboratóriumba beküldött mintákbólkimutatott influenzavírusok jellemzőit is. A területi és országos adatokat hetenteelemzik, és összehasonlítják a korábbi influenzaszezonokban regisztráltadatokkal, így értékelik az aktuális járványügyi helyzetet. Az OEK és a TisztiorvosiSzolgálat járványügyi szakembereinek javaslatai és a meghozott járványügyiintézkedések az aktuális járványügyi helyzeten, a megbetegedések súlyosságán ésa lehetséges társadalmi következmények mérlegelésén alapulnak.

Az influenza földrajziterjedésétől függően az influenza járványügyi helyzete és hatása helyi szintenkülönbözhet attól, amit az ország más részein tapasztalnak, ezért az adottidőben javasolt intézkedések is különbözhetnek területenként.

Az aktuális járványügyi helyzetrőlbővebb információkat a www.oek.hu és a www.antsz.hu weboldalon találhatnak.

Melyek azúj típusú influenza tünetei?

A megbetegedés általában a normálszezonális influenza jellegzetes tüneteivel jár, és szövődmény nélkül, magátólgyógyul. Az influenza hirtelen kezdődik, a leggyakrabban észlelt tünetei: láz,köhögés, torokfájás, orrdugulás, orrfolyás, izomfájdalom, fejfájás, fáradtság,hidegrázás. Esetenként gyomor-bélrendszeri tünetek is előfordulhatnak, pl. hasmenés,hányinger, hányás.

Mennyi abetegség lappangási ideje?

A betegség lappangási ideje általában 1-4nap, de maximum 7 nap.

Mi ateendő, ha a fenti tüneteket észleli magán valaki?

Ha a fenti tünetek jelentkeznek, akkor alegfontosabb teendő, hogy a beteg maradjon otthon. Amennyiben a beteg kockázaticsoportba tartozik, hirtelen rosszabbodni kezd az állapota, vagy szövődményeklépnek fel (pl. néhány napos láztalanság után újból jelentkező, vagy hosszan, 3-4napon túl elhúzódó láz, fülfájás, nehézlégzés), akkor vegye fel a kapcsolatot aháziorvosával vagy a gyermekorvossal, hiszen az orvos dönthet a megfelelőkezelésről és az esetleges kórházi beutalásról.

Kik azok a diákok és a tanárok közül, akik azinfluenza súlyos szövődményeit tekintve fokozott kockázati csoportba tartoznak?

Bárki elkaphatja az influenzát (azegyébként egészséges személyek is), és szövődmények is előfordulhatnak bármelykorosztályban. A szövődmények szempontjából azonban a leginkábbveszélyeztetettek a várandós kismamák, és kortól függetlenül mindazok, akikkrónikus alapbetegségben szenvednek (pl. a tüdőbetegség – beleértve az asztmát is– a nagyfokú elhízás, főleg ha cukorbetegséggel társul, a szívbetegség stb.).

Hogyanlehet megelőzni a megfertőződést, illetve a fertőzés terjedését?

A fertőződésesélye csökkenthető, ha kerülik a szoros érintkezéseket, és betartják azáltalános személyi higiénés szabályokat - különös tekintettel a kézhigiénére, aköhögés-tüsszentés etikettre -, továbbá erre a gyermekeket is megtanítják.

Mit tehetnek a családok, a diákok és az iskolaidolgozók az influenza megelőzése érdekében?

 • Köhögéskor vagy tüsszentéskor tartson zsebkendőt a szája és az orra elé (ha épp nincs kéznél, akkor is inkább a könyökhajlatába, és ne a tenyerébe köhögjön/tüsszentsen). Ezzel megelőzhető, hogy mások elkapják a fertőzést. Javasolt az eldobható papírzsebkendő használata.
 • Használat után a zsebkendőt dobja a szemétgyűjtőbe, vagy ha ez nem lehetséges, akkor az eldobásig lehetőség szerint tartsa egy zárható tasakban.
 • Gyakran mosson kezet meleg vízzel és szappannal, különösen köhögés, tüsszentés, orrfújás és a zsebkendő kidobása után. Ezzel megakadályozhatja, hogy a kezéről a szabad szemmel nem látható kórokozók tárgyakra, felületekre, onnan pedig mások kezére, nyálkahártyájára kerüljenek. Az alkohol-bázisú kézfertőtlenítők is hatékonyak. Ne érintse a szemét, orrát vagy száját a piszkos kezével.
 • Influenzajárvány idején kerülje az egyébként szokásos üdvözlési formákat (kézfogás, puszi), amelyek szintén növelik a megfertőződés kockázatát.
 • Lehetőség szerint kerülje a betegekkel való kontaktust.
 • Rendszeresen tisztítsa meg a gyakran használt tárgyakat, a sok ember által megérintett felületeket (pl. asztal, számítógép billentyűzete stb.).
 • Zárt terekben gondoskodjon a gyakori alapos szellőztetésről.
 • Amennyiben az influenza tüneteit észleli magán, maradjon otthon és tartson távolságot másoktól, ezzel is védve őket a megfertőződéstől.
 • Amennyiben influenzaszerű tünetei vannak, használjon eldobható szájmaszkot olyankor, amikor feltétlenül szükséges a lakását elhagynia, vagy másokkal közeli kontaktusba kerül, esetleg betegvizsgálatra várakozik. Ezzel megelőzheti mások megfertőzését.
 • Járvány esetén lehetőség szerint kerülje a zsúfolt helyeket, különösen a zsúfolt, zárt helyiségeket, a liftek használatát. Ha módja van rá, tartson nagyobb – minimum 1 méter – távolságot más személyektől.

Melyek a megfelelő kézhigiéné alapvető szabályai?

A kézmosás meleg vízzelés szappannal történjék, és legalább 20 másodpercig tartson. Azok az alkoholtartalmú kézfertőtlenítők, amelyek legalább 60%-os alkoholtartalmúak, szinténhatásosak.

Hogyan védekezhetnek az influenza ellen azok avárandós kismamák, akik oktatási intézményben dolgoznak?

Azokra a várandós nőkre, akik oktatási intézménybendolgoznak, ugyanazok az iránymutatások vonatkoznak, mint másokra, beleértve amegelőző intézkedéseket, és azt is, hogy maradjanak otthon, amennyibeninfluenzaszerű tüneteket észlelnek magukon. Ugyanakkor a kismamák fokozottkockázatnak vannak kitéve az influenza szövődményeit tekintve, ezértinfluenzaszerű tünetek esetén javasoljuk, hogy haladéktalanul forduljanakorvoshoz, és mielőbb kezdjék el a vírusszaporodást gátló gyógyszeres kezelést.

Milyen lázcsillapítókat javasolt adni a beteggyermeknek, és hogyan kell ezeket adagolni?

Többféle lázcsillapító gyógyszer kapható vény nélkül agyógyszertárakban, különféle hatóanyag-tartalommal. Ezek a gyógyszerek egyrésztlázcsillapító, másrészt fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek. A szaliciláttartalmú készítmények alkalmazása nem javasolt influenzás gyermekeknek azért,mert egy ritka, de súlyos szövődményt okozhatnak. A gyógyszer kiválasztásakoraz ismert gyógyszerallergiára is figyelemmel kell lenni. Nem gyógyszeres módjais van a lázcsillapításnak, pl. a hűtőfürdő. Javasolt a lázmérést alázcsillapító gyógyszer adásának befejezését követően még legalább 24 óráigrendszeresen elvégezni.

Életben marad-e a vírus a különböző tárgyakfelületén, pl. a számítógép billentyűzetén?

Igen, és az influenzavírus képes terjedni oly módon is, hogyvalaki a kezével továbbítja a különböző tárgyak megfogásával az odatapadtváladékcseppekben található vírust a saját nyálkahártyájára (szemébe, szájába,orrába). A szokásos módszerrel végzett gyakori takarítás elegendő a felületekés tárgyak tisztán tartására, külön fertőtlenítésre nincs szükség.

Mennyi ideig kell a beteg diákoknak vagy iskolaidolgozóknak otthon maradniuk?

A jelenlegi helyzetben a javaslat az, hogy az influenzaszerűtünetekkel megbetegedett gyermek, vagy dolgozó maradjon otthon egészen a lázasállapot megszűnését, illetve a lázcsillapítók szedését követő 24 óra elteltéig.Ha a betegség lefolyása súlyosabb, akkor javasolt a legalább 7 napig tartóotthontartózkodás. Kórházi kezelés esetén a lábadozás hosszabb időt veszigénybe, és a kockázati csoportokba tartozóknál is érdemes legalább egy hétigotthon maradni.

Otthon kell-e maradniuk a beteg gyerek szüleinekis?

Nem feltétlenül, hacsaknem kicsi még a gyermek, vagy a tünetei olyan súlyosak, hogy az orvos ezttanácsolja. A szülőknek azonban javasoljuk, hogy fokozottan figyeljenek a sajátés a testvérek, vagy egyéb családtagok egészségi állapotára, és influenzaszerűtünetek észlelésekor maradjanak ők is otthon a teljes gyógyulásig.